#

Vacature Voorzitter

Standpunten

Vacature Voorzitter Jonge Democraten Amsterdam 


Over de functie Voorzitter bij de Jonge Democraten Amsterdam

Als afdelingsvoorzitter ben je de laatste man van het team. Jij houdt het overzicht in het bestuur en zorgt ervoor dat alles keurig verloopt. Je hebt feitelijk 2 kerntaken:  zorgen dat het bestuursplan zoals jullie dat samen als nieuw bestuur hebben opgesteld, wordt uitgevoerd en daarnaast ervoor zorgen dat ieder bestuurslid dat met plezier uitvoert tot het einde van de rit.

Als voorzitter ben je ook veel bezig met contacten met andere afdelingen en schuif je aan bij de gemeenteraadsfractie, maar je bent het meeste tijd kwijt met je bestuursleden ondersteunen en actief meedenken. Je vertegenwoordigt je afdeling bij debatten en andere JD-activiteiten en bent het eerste aanspreekpunt voor het Landelijk Bestuur. Tot slot zit je vergaderingen voor en ben je natuurlijk niet vies van een beetje gezelligheid.

Voor deze functie wordt 12-20 uur per week gerekend. Denk hierbij aan eens per twee weken vergaderen, iedere week een activiteit, geregeld bij de D66 fractie vergaderingen aanwezig zijn en de landelijke JD-activiteiten. Deze vinden ook vaak plaats in het weekend. Je zult het in het begin van het jaar waarschijnlijk wat drukker hebben dan later op het jaar, Ben jij flexibel, hou je van gezamenlijk aanpakken en leg jij de lat graag hoog? Dan is het afdelingsvoorzitters schap wellicht iets voor jou!

Wat bieden wij jou?

Wij bieden jou een super leuke afdeling, waar jij een jaar lang de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen, maar ook de afdeling weer een stap verder te brengen. Je leert alles over de Jonge Democraten en ontmoet een hoop nieuwe en leuke mensen. Kortom een jaar bestuur bij de Jonge Democraten Amsterdam is een jaar vol inhoud, maar vooral met een hoop gezelligheid!

Wat zijn de verantwoordelijkheden?

Hoe de functie precies wordt ingevuld, verschilt per bestuur/persoon. De volgende kerntaken behoren tot de functie van voorzitter:

  • Voorzitten van de bestuursvergaderingen
  • Eerste aanspreekpunt voor andere afdelingen, het landelijk bestuur en D66
  • Coördineren en ondersteunen van de rest van het bestuur
  • Openen en sluiten van de alle evenementen die georganiseerd worden
  • Het welzijn van je bestuursgenoten waarborgen: als zij ergens mee zitten, moeten ze bij jou terecht kunnen
  • Initiatief nemen in het evalueren en reflecteren, zowel een-op-een als in groepsverband

Zijn dit jouw kwaliteiten?

Als goede voorzitter moet je over een aantal kwaliteiten beschikken. Dat hoeft niet allemaal even goed te zijn: er zijn vele stijlen van leiderschap en sturing geven. Zeker in het begin kan het soms moeilijk zijn om je draai te vinden met een nieuw bestuur. Dit heb je in ieder geval:

  • Sociaal vaardig: je moet soms bestuursleden helpen die met iets lastigs zitten, soms je moet je bellen met de fractievoorzitter omdat er iets dringends aan de hand is. Je kunt snel schakelen en weet altijd een passende houding te vinden
  • Lange termijn visie: je moet verder kunnen denken dan alleen deze week en de volgende activiteit. Waar willen we als JDA over een jaar zijn? Hoe kunnen we onze afdeling op de lange termijn gezelliger maken? Dit soort vragen moet jij als voorzitter interessant vinden.
  • Retorisch vaardig: je moet tijdens debatten de afdeling vertegenwoordigen en niet over je heen laten lopen, niet door bestuursleden en niet door externe partijen. Het is daarom belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en je niet omver laat bluffen.
  • Helicopterview: als voorzitter is het belangrijk om het overzicht te bewaren. Bestuursleden komen geregeld naar jou toe voor hulp, dan is het belangrijk dat je weet wat er speelt, op alle gebieden. Loopt die ene activiteit wel goed? Zit je bestuursgenoot wel lekker in diens vel? Je bent zo veel mogelijk op de hoogte van alles en deelt belangrijke zaken met de desbetreffende bestuursleden.

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van deze vacature of heb je nog vragen? Stuur dan een bericht naar secretaris.amsterdam@jd.nl