#

Themagroepen

Themagroepen

In Amsterdam hebben we momenteel 3 themagroepen die ernaar streven om maandelijks een activiteit neer te zetten op de dinsdag. De ervaring leert dat de themagroepen een ware kweekvijver voor talent zijn. 4 van de 6 bestuursleden zijn dan ook in zo’n groep begonnen. Het is natuurlijk ook prachtig om iets moois neer te zetten, voor elkaar. Je komt tijdens het organiseren in contact met nieuwe JD’ers maar ook met bekende politici, hoogleraren, insiders, noem het maar op. Grote ambities kun je hier goed op loslaten!

Tevens bestaat de mogelijkheid om zelf een vierde themagroep op te richten, als je genoeg leden hebt die hierbij aansluiten. Voor meer informatie over het aansluiten bij of het oprichten van een themagroep contacteer je het bestuurslid organisatie! 

Person portrait

Amsterdamse Politiek

De themagroep Amsterdamse Politiek (AP) verdiept zich in alle bestuurlijke zaken in en rondom de Amsterdamse politiek. Dit jaar spelen de lokale verkiezingen een hoofdrol bij AP. Zij organiseert veelal een informatieve avond voor alle leden van de JDA. Denk aan een lezing, een debat et cetera, dat gelinkt is aan een actueel Amsterdams onderwerp. Alles om haar leden van meer informatie te voorzien over het reilen en zeilen in onze prachtige hoofdstad. Daarnaast houdt de themagroep AP zich bezig met het schrijven van moties die de mening van de JDA weergeven en van invloed zijn op de Amsterdamse politiek. Het doel is om elke 1e dinsdag van de maand een avond neer te zetten.

Person portrait

Europese Unie

De themagroep EU richt zich dit jaar op de staat en visie van het Europese project. Met de verkiezingen lonkend in mei, zal er hard gewerkt worden aan een goede beeldvorming rondom de stand van zaken. Er gebeurt in Nederland en buiten de EU zoveel spectaculairs op het moment, dat het lijkt alsof men het belang van een Europese visie vergeten is, juist als we die nodig hebben. In deze werkgroep zijn zowel Eurofielen als Eurosceptici welkom want de EU staat nou eenmaal op een keerpunt en de bijbehorende hervormingen dienen progressief doch realistisch te zijn. Die visie moet in Brussel ook gehoord worden. Helaas zijn de EP-verkiezingen zijn nou niet echt de best bezochte volksraadpleging van Nederland (of andere EU landen). Richting mei gaat deze werkgroep zich dan ook werpen op de Europese campagne. Het doel is om elke 2e dinsdag van de maand een avond neer te zetten.

Person portrait

Technologie en maatschappij

Welkom in de 21e eeuw, we staan aan de vooravond van onze eigen 20er jaren. Grote kans dat we weer in een roaring 20’s terechtkomen. Of zien we een herhaling van de 30er jaren? Deze werkgroep gaat in op de maatschappelijke gevolgen van de technologische innovaties van nu. Kunstmatige intelligentie (AI), automatisering en zelfs ruimtevaart zouden dé oplossingen bieden voor de grote problemen van nu. Maar deze ontwikkelingen brengen een hoop ethische en maatschappelijke vraagstukken met zich mee. Van alles-overnemende algoritmes tot banenverlies tot een regelrechte space-race. Hierover kun je zo filosofisch en zo technisch worden als je wilt, en daar is in deze werkgroep ook plaats voor. Het doel is om elke 3e dinsdag van de maand een avond neer te zetten.